Subsidie vanuit het Waterschap

Pssst, wist je dat je als particulier subsidie aan kunt vragen bij het Waterschap Rivierenland als je vergroenende plannen hebt? Datzelfde geldt voor scholen, kinderdagverblijven of stichtingen. Er is in totaal 600.000 euro beschikbaar. De subsidieregeling loopt tot en met 31-12-2027 of totdat de subsidie op is.

Vergroenende mensen

Steeds meer mensen vergroenen samen hun buurt en wijk. Ze leggen bijvoorbeeld een groen dak aan. Daarmee ontstaat een buffer voor regenwater, helpen ze de biodiversiteit en verbeteren ze ook nog eens de luchtkwaliteit! Zo maken ze het verschil. En maken ze hun omgeving klaar voor de toekomst. Een toekomst waarin weersextremen vaker voorkomen. We weten dat het tijd en geld kost, maar we helpen je op weg. Er is subsidie beschikbaar! 20% of zelfs 50%, afhankelijk van hoe grijs of groen jouw wijk is. Doe mee!

Wie kan subsidie aanvragen?

 • Als particulier vraag je subsidie aan met minimaal twee mensen in je straat, wijk of dorp. Minimaal drie aanvragers in totaal.
 • Een school, kinderdagverblijf of andere stichting/vereniging kan ook subsidie aanvragen. En een gemeente kan ook als intermediair optreden.

Waar kun je subsidie voor krijgen?

De subsidie is bedoeld voor maatregelen die de omgeving beter bestand maken tegen extreme weersomstandigheden. Heel praktisch is dat bijvoorbeeld:

 1. Bomen planten
 2. Schoolplein vergroenen
 3. Dak vergroenen
 4. Regenwatervijver of wadi maken
 5. Tegels eruit, groen erin
 6. Regenopvang plaatsen (Regenton, regenzuil of regenwaterschutting)
 7. Geveltuin aanleggen
 8. Eigen innovatieve ideeën

We geven subsidie voor de kosten die nodig zijn om de maatregelen uit te voeren. Voor eigen werkzaamheden geven we geen subsidie.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je wel aan een aantal voorwaarden voordoen. Hieronder vind je de belangrijkste voorwaarden. Een totaaloverzicht vind je in de officiële verordening.

 • Als particulier vraag je subsidie aan met minimaal twee mensen in je straat, wijk of dorp. Minimaal drie aanvragers in totaal.
 • Een stichting of vereniging kan ook subsidie aanvragen.
 • Een gemeente kan ook als intermediair optreden. Bedrijven komen niet in aanmerking.
 • Je voert maatregelen uit in ons werkgebied.
 • Je bent nog niet begonnen met het uitvoeren van de maatregelen. Ze zijn ook geen onderdeel van nieuwbouw.
 • Je gaat voor minimaal €1.000,- aan maatregelen uitvoeren. We geven maximaal €15.000 subsidie.
 • Je hebt voor de maatregelen nog niet eerder subsidie gekregen, van ons of een andere overheidspartij.

Hoe veel subsidie kan ik krijgen?

De hoogte van de subsidie is 20% of 50%. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van de wijk waarin je woont. Is je wijk maximaal ‘matig’ versteend? Dan krijg je 20% subsidie. Is je wijk intensiever versteend? Dan krijg je 50% subsidie. Kijk hier welke wijken intensief versteend zijn(externe link). We vinden een wijk intensief versteend als er 50% of meer verharding is.

Voor regentonnen krijg je een vast bedrag:

 • 25 euro voor een regenton met een inhoud tot en met 199 liter
 • 55 euro voor een regenton met een inhoud vanaf 200 liter

Hoe veel subsidie is er in totaal?

In totaal is er €600.000,- beschikbaar.

Tot wanneer loopt de subsidie?

Deze subsidieregeling loopt tot en met 31-12-2027 of totdat de subsidie op is.

Persoonlijk advies

Heb je vragen of wil je je plannen bespreken? Mail dan naar samenvergroenen@wsrl.nl

Hoe kan ik de subsidie aanvragen?

Het aanvragen van de subsidie gaat in een aantal stappen:

 1. Je vult het aanvraagformulier in. Mail deze naar samenvergroenen@wsrl.nl
  • Je krijgt van ons eerst een ontvangstbevestiging.
  • Daarna krijg je inhoudelijk antwoord op je subsidieaanvraag.
 2. Vervolgens kun je aan de slag!
 3. Zodra je klaar bent met het uitvoeren van de maatregel, vul je het vaststellingsformulier in. We vragen je daarbij om te laten zien dat je de werkzaamheden zoals afgesproken uitgevoerd hebt.
  • Je krijgt van ons eerst een ontvangstbevestiging.
  • Binnen 6 weken laten we je weten of je de werkzaamheden zoals afgesproken hebt uitgevoerd.
 4. Binnen 6 weken ontvang je de subsidie.

Ben je klaar en blij met het resultaat?

Geweldig! Dankzij jullie is onze leefomgeving weer een beetje meer klaar voor de toekomst. Hebben jullie het resultaat al aan familie, vrienden en buren laten zien? Of op sociale media gedeeld? Dat juichen we vanuit het waterschap toe. Zo inspireren we anderen en maken we samen het verschil. Bij posts op sociale media worden we heel graag getagd, dan delen wij het weer verder! Onze socials vind je helemaal rechts onderaan deze pagina onder ‘praat mee’.

Wat doet het waterschap zelf?

Ook als waterschap zetten we ons in voor het klimaat. We doen het niet voor niets samen. Wat jij als inwoner in het klein doet, doen wij in het groot. Het beperken van de kans op wateroverlast bijvoorbeeld. Dat doen we o.a. samen met gemeenten door te baggeren, te maaien en extra wateropvang aan te leggen. In droge tijden houden we juist zo veel mogelijk water in het rivierengebied vast. Dit doen we bijvoorbeeld door water uit de grote rivieren in het gebied te pompen en door het waterpeil met stuwen hoog te houden. Voor meer informatie zie onze pagina Droogte. In algemene zin werken we samen met andere overheden en partners aan het omgaan met klimaatverandering. Je leest er meer over op onze pagina over klimaat.