Actieve inwoner Mara plaatst een vijver in haar tuin

Wil je je tuin klimaatproof maken? Doe inspiratie op door de acties van onze Rivierenland inwoners. Dit keer vertelt Mara je meer over het aanleggen van een vijver. Wat deed haar in actie komen? En wat komt er zoal bij kijken? 

Mara, wat inspireerde je om een vijver in je tuin te plaatsen? 

“Ik bezocht een kleine tuin in Culemborg met veel groen en een klein vijvertje. Minder dan een meter breed, maar vol met leven. Mijn tuin wil ik graag een fijne plek laten zijn voor planten, dieren en mensen. Water is daarvoor belangrijk. Ik had al waterbakjes, een regenton en weinig bestrating om regenwater goed op te vangen. Een vijver leek me een beetje lastig, duur en onveilig. Maar in die tuin zag ik dat een vijver niet altijd groot en ingewikkeld hoeft te zijn. Toen ben ik me gaan inlezen wat er bij ons zou passen.”

Wat moest je daar allemaal voor doen? 

“Ik heb online en in een paar boeken gezocht naar informatie over duurzame en natuurvriendelijke vijvers. Milieucentraal heeft een handig stappenplan met informatie. Wij hebben gekozen voor een voorgevormde vijverbak van een kunststof die lang mee gaat. De bak van 1000 liter heeft verschillende niveaus en een maximale diepte van 60 centimeter. We hebben hem zelf ingegraven, dat was nog best een klus. We hebben hem gevuld met leidingwater en er inheemse planten in gezet.”

Wat voor dieren of planten kun je in de vijver doen of komen er op af?

“We hebben geen vissen, daarvoor is de vijver te klein en ondiep. Wel verschillende waterdiertjes. Vogels komen drinken en badderen; mussen, merels en tortelduiven. Ook insecten zoals bijen zijn in de buurt te vinden.”

Waarom zouden andere mensen ook een vijvertje moeten nemen? 

“Met een vijver heb je weer een ander soort plek voor dieren en planten in je tuin. Daarbij is het mooi, het licht valt er steeds anders op. Bij de vijver is het ook koeler door het water dat er verdampt.”

Denk je dat het bij iedereen kan in Rivierenland? 

“Iedereen kan wat water in zijn tuin of op het balkon opvangen in een bakje. De aanleg van een vijver kost wat meer tijd en geld. Hoeveel is afhankelijk van het materiaal en de grootte. En er zijn dingen om op te letten, zoals veiligheid en waterkwaliteit. Daarover kun je je inlezen. Er is veel informatie te vinden online.”

Ben je nog meer dingen van plan in je tuin? 

“Onze vijver wil ik graag nog wat minder steil af laten lopen, en ik ga er nog meer planten in zetten. Als volgende stap willen we graag nog meer regen opvangen, om overlast tegen te gaan en om het water te kunnen gebruiken voor de planten in de tuin en misschien ook voor het toilet. We gaan ons oriënteren op een groot vat of reservoir om in te graven. Als er mensen zijn die hier ervaring mee hebben hoor ik het graag”

Meer lezen?

Natuurlijke tuinvijver | Milieu Centraal

Tip: Er zijn biologische waterplanten te koop. IVN (www.ivn.nl) heeft in samenwerking met biologische plantenleverancier Sprinklr een mooi pakket biologisch gekweekte planten ontwikkeld, te vinden als “tuiny poel”.