Klimaatadaptatie in Rivierenland: regionale samenwerking

Klimaatactief Rivierenland is een van de 45 werkregio’s om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten voor 2050. Klimaatactief Rivierenland is sinds 2019 actief.

Samen zorgen we ervoor dat we goed kunnen blijven wonen, werken en ontspannen in de regio. Ook als het klimaat verandert. Daarnaast werken we aan een gezonde leefomgeving die uitnodigt tot gezond gedrag.

Hiervoor hebben we een samenwerkingsagenda en een Regionale Adaptatie Strategie (RAS) opgesteld. De samenwerkingsagenda is in 2024 geactualiseerd en loopt t/m 2030. In de komende periode willen we ervoor zorgen dat klimaatadaptief handelen gewoonte wordt. Zowel bij lokale overheden, als bij nutsbedrijven, inwoners en ondernemers.

Binnen dit samenwerkingsverband werken we aan de opgaven uit het Nationale Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. En zetten we partners en stakeholders aan tot actie rond klimaatadaptatie.

(draai je telefoon om het schema in groter formaat te bekijken)

Speergroep bebouwd gebied

Hoe zorgen we ervoor dat klimaatadaptie meegenomen wordt in het bouwen van onze leefomgeving?

Focus op het toepassen van, borgen, en vertalen van het kader voor leefbare verstedelijking in beleid en projecten in de stedelijke omgeving. Zo wordt klimaatadaptief bouwen onderdeel van nieuwbouw, onderhoud en herstructurering van de leefomgeving. Dit geldt niet alleen voor de gemeentes, maar ook voor bedrijven en particulieren.

Tegeltaxi Lingewaard klimaatadaptatie 2

Tegeltaxi Lingewaard

Wat Met minder tegels kan regenwater weer in de grond wegzakken (infiltreren). Hierdoor verdroogt de bodem minder en ook is er minder snel wateroverlast. Tegelijk... Lees verder>>

Speergroep landelijk gebied

Hoe zorgen we ervoor dat er een lange-termijn visie voor het landelijk gebied is waarin rekening wordt gehouden met klimaatadaptatie?

Zorg dragen dat klimaatadaptatie onderdeel wordt van de (lopende) gebiedsprocessen. En zorgen dat klimaatadaptatie onderdeel is bij ruimtelijke bestemming, inrichting en beheer.

Speergroep kennis

Hoe zorgen we ervoor dat kennis over klimaatadaptatie breed wordt gedeeld en geïmplementeerd in de regio?

Delen en ontwikkelen van kennis rond klimaatadaptatie in onze regio. Hiermee ondersteunen we de speerpunten bebouwd gebied en landelijk gebied. Ook speelt deze speergroep een rol in de monitoring van de doelstellingen van de Regionale Adaptatie Strategie (RAS).

Speergroep communicatie

Hoe zorgen we ervoor dat alle partners en stakeholders betrokken, geïnspireerd en gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie?

Dit gaat over zowel de communicatie van de gemeentes richting andere partijen, als de interne communicatie in het samenwerkingsverband zelf. Hoe zorgen we voor meer en sterkere samenwerkingen, om zo sneller stappen te zetten?