Cursus Tiny Forest aanleggen

n heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt.

Inhoud

Cursisten maken deel uit van een bredere landelijke online leergemeeschap Tiny Forest waardoor ze ons netwerk en expertise ook na afloop van de cursus kunnen benutten bij de aanleg van hun eigen Tiny Forest. Deze cursus wordt in 2021 bij voldoende animo vier keer gegeven en is geschikt voor iedereen die overweegt om zelf een TIny Forest op eigen grond aan te leggen. Zolang de coronamaatregelen het vereisen wordt de cursus online aangeboden.

Cursusinhoud:

  • Je kent de achtergronden en het ontstaan van het concept van Tiny Forest·Je leert in theorie en praktijk hoe je een veldverkenningvan jouw locatie uitvoert.
  • Je weet welke bosgemeenschap past bij jouw locatie
  • Je hebt een plantenlijst gemaakt van alle inheemse planten en bomen die je hebt ontdekt tijdens de veldverkenning en een lijst gemaakt van veelvoorkomende combinaties van bomen.
  • Je leert in theorie en praktijk hoe je het bodemtype van jouw locatie vaststelt.·Je hebt bodemtype, grondwaterstand, bodemdichtheid, voedselrijkheid en conditie van de toplaag vastgesteld op jouw locatie.
  • Door middel van een voorbereidende thuiswerkdag breng jouw plantlocatie in kaart.

Randvoorwaarden

Overweeg je om de cursus te volgen om met de opgedane kennis je eigen Tiny Forest aan te leggen?  Zorg er dan voor dat je aan  de fisieke criteria van onze checklijst kunt voldoen.

De checklist Tiny Forest bestaat uit fysieke en sociale kenmerken. Voor projecten in de openbare ruimte gelden zowel de fysieke als de sociale kenmerken. Voor mensen die een Tiny Forest in hun achtertuin (vanaf 100m2) willen planten, gelden alleen de fysieke kenmerken. We juichen de toepassing van de sociale kenmerken in jouw achtertuin wel toe, maar het is niet verplicht

Hiernaast is het goed om rekening te houden dat je voor de aanleg minimaal €1500 zult investeren. Tijdens de cursus bestaat de mogelijkheid om advies op maat te krijgen over het werven van fondsen voor je project.

Voorafgaande aan de cursus krijgen cursisten thuiswerkopdrachten mee. Om deze uit te voeren ben je ongeveer 4-6 uur kwijt.

Na afloop van de cursus staat het cursusteam nog vier weken klaar om met je mee te denken en je in staat te stellen je eigen Tiny Forest te realiseren.

Je kunt na afloop van de cursus je Tiny Forest tussen november en maart aanleggen Dit in verband met een geschikt plantseizoen.

Cursusinformatie

De cursus bestaat uit één dag. Je kunt kiezen uit de volgende data:

  • 15 april 2021 (10-17 uur, bij Nijmegen)
  • 22 juni 2021 (9.30-17.30 uur online)
  • 21 september 2021 (10-17 uur, bij Nijmegen)

Datum

15 april 2021 - 30 december 2021
Expired!

Tijd

08:00 - 18:00