Het vergeten plant seizoen

Klimaatverandering

De laatste jaren ontwikkelen september en oktober zich tot nazomermaanden die zich goed lenen voor tuinieren. Deze langere periode spreidt de kansen voor de hele keten om planten in deze weken te verkopen voor het aflopen van het seizoen. De tendens voor de komende jaren is dat de lente steeds eerder begint en de zomer langer aanhoudt met zeer warme, langdurige droge periodes.

Afbreukrisico en kosten

De gevolgen van de droogte voor de beplanting zijn gigantisch. In de zomer van 2018 was Amsterdam 1,4 miljoen kwijt aan het vervangen van dode planten en bomen die de droge zomer niet hadden overleefd. De kosten van het sproeiwater, zo’n half miljoen euro, zijn daar nog niet eens bij opgeteld, alsmede de arbeidsuren.
De kosten van de vervanging op particulier grondgebied zijn niet bekend. Het afbreukrisico is groot want als de particulier één of enkele keren teleurgesteld is door verdroogde planten, dan vergroot dat het risico dat hij zijn heil zoekt in een tuininrichting met ‘dode’ materialen. Een ongewenste situatie.

Gezondheid

Naast klimaatverandering en kosten kan bij Het Vergeten Plantseizoen ook gedacht worden aan het werken in de tuin zelf. Hoe langer en hoe vaker buiten bezig, des te beter en gezonder we zijn. Daarnaast groeit de bewustwording: door een grotere betrokkenheid bij de tuin in najaar en winter verandert de kijk op alledaagse zaken als ‘overleven van vogels en dieren’, voor ‘processen in de grond’, ‘het beter beschermen van zaken’ en meer overwogen ‘aanschaf van de juiste spullen en planten’.

Leer meer op: www.hetvergetenplantseizoen.nl

 

Datum

1 - 23 oktober 2021
Expired!

Tijd

08:00 - 18:00

Locatie

Nederland

Organisator

Vergeten Plantseizoen
Email
www.vergetenplantseizoen.nl