Klimaat Ambassadeur Jasmijn uit Culemborg vertelt je alles over tegels en klinkers wippen

Klimaat Ambassadeur Jasmijn Fermie verhuisde onlangs met haar vriend naar Culemborg. Ze kochten een kluswoning met een betegelde tuin. Samen met haar vriend en neefje verwijderde ze stapels tegels en klinkers. Met een schepje, een paar handschoenen en… een skateboard!

“Toen we hier net kwamen wonen was de tuin nog volledig betegeld. Omdat ik me bewust ben van het veranderende klimaat hier in de Regio, zijn we meteen gestart met het verwijderen van de tegels. We hadden net ergens gelezen dat dat goed is voor het regenwater: dat vindt zo makkelijker zijn weg. Daarnaast blijft het dan tijdens de zomer een stuk koeler in onze tuin: tegels houden warmte vast.”

“Ik heb de volgende tips voor je, als je ook tegels of klinkers wilt wippen” 

  1. Bedenk wat je met de tegels of bakstenen zou doen als je ze eruit hebt gehaald

“Eerst hebben we een plan gemaakt wat we met de tegels wilden doen als ze eruit werden gehaald. Anders zou de postbode de brievenbus niet meer gevonden hebben! Ons plan was om de tegels te hergebruiken voor een klein pad in de tuin de rest gratis weg te geven aan mensen uit de buurt of brengen we naar de stort.

We duimen wel dat hier ook nog een tegeltaxi in het leven wordt geroepen zoals bij de gemeente Buren. We hebben geen auto en dat zou ons een hoop werk schelen.

Dus tip: denk na over de plek waar je de tegels wilt opslaan of aan wie je ze kan geven. De gemeente dan wel niet een kennis.”

  1. Schaf de benodigdheden aan om de tegels te wippen

“Je hebt niet zoveel nodig om tegels te wippen, maar het is wel handig om te beschikken over een schep of schepje, handschoenen en een kruiwagen. Deze spullen koop je bij de Gamma of elke andere winkel met klusspullen.”

  1. Plan je tegel wip activiteit

“Het ligt eraan hoeveel tegels je uit je tuin wilt halen. Wij zijn een halve dag bezig geweest met 12 m2 tegels. Daarnaast hadden wij hulp van ons neefje, die rolde met zijn skatebord alle tegels naar de schuur. Dat was heel fijn. Anders had het ons nog wat meer tijd gekost.”

  1. Verwijderen van zand

“Als de tegels eruit zijn komt er waarschijnlijk zand onder je tegels vandaan. Je kunt dit laten liggen als je bijvoorbeeld fruitbomen terug gaat plaatsen. Die houden wel van een beetje zand. Mocht je een groene tuin willen aanleggen verwijder dan wat zand en vermeng de rest met tuinaarde.”

  1. Creëer je nieuwe tuin(tje)

“Je kunt natuurlijk van alles doen nu de tegels of klinkers eruit zijn. Nieuwe paadjes aanleggen, gras zaaien (zeer goed voor het klimaat), bloemen zaaien (goed voor biodiversiteit) of een moestuin aanleggen (leuk voor jezelf). Sommige mensen wippen voor hun huis een aantal tegels en leggen een geveltuintje aan. De keuze is aan jou!”

Bekijk de video van Jasmijn

 

Of bekijk de foto’s

 

Zo zag onze tuin er eerst uit:

Nu ziet onze tuin er zo uit: