Wat
Het begeleidingstraject werd georganiseerd vanuit het NK Tegelwippen. Het doel is om gemeenten in samenwerkingsverbanden te ondersteunen. Wij konden als regio Rivierenland meedoen omdat we ons als poule hadden opgegeven voor het NK Tegelwippen.
Met wie
Voor dit project hebben we samengewerkt met de organisatie van het NK Tegelwippen. Mirko van Ingen heeft de werksessies georganiseerd en begeleid namens het NK Tegelwippen. Communicatieadviseurs van zeven samenwerkende regiogemeenten waren aanwezig.
De wens was om gemeenten uit andere werkregio’s ook te betrekken bij de werksessies, maar dat lukte helaas niet.
Voor welke thema’s
Wat is het doel en het resultaat?
Het NK Tegelwippen is gericht op ontstenen en vergroenen. Dit door inwoners te enthousiasmeren om aan de slag te gaan en door bewustwording over klimaatadaptieve maatregelen tegen hitte, droogte en wateroverlast te creëren bij inwoners. Een groot deel van het ontstenen en het vergroenen gebeurt namelijk in particuliere tuinen.
Het begeleidingstraject bestond uit twee werksessies, elk van twee uur. Het doel van de werksessies was om gemeenten te helpen het NK Tegelwippen efficiënt in te zetten. Tijdens de sessie werd kennis en ervaring uitgewisseld. De begeleider van het NK Tegelwippen bereidde de sessie inhoudelijk voor en leverde zo zowel procesmatig als inhoudelijke belangrijke input.
We deden waardevolle kennis op over acties die werken in andere gemeenten, potentie om woningeigenaren én huurders te betrekken, hoe de samenwerking tussen gemeenten te stimuleren en wat wel en niet werkt om inwoners te betrekken.
Het gaf energie om samen te komen en ervaringen te delen. De werkgroep communicatie KAR van de 9 gemeenten is vaak met dezelfde soort projecten en uitdagingen bezig. Door regelmatig samen te komen kunnen we middelen, stukken en ervaringen uitwisselen. Verder was het waardevol om van Mirko te horen hoe andere gemeenten het aanpakken en welke onderzoeken er zijn op het gebied van klimaatadaptatie.
Tips en struikelblokken
Veel interessante rapporten zijn nog onbekend bij ons, we delen onderling te weinig in onze regio.
Contactgegevens
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op via het contactformulier of email info@klimaatactiefrivierenland.nl en we verbinden je door naar de juiste persoon.