Middelbare scholieren in Zaltbommel

Zo’n 160 eerstejaars leerlingen van het Cambium College in Zaltbommel ontpoppen zich dit schooljaar tot jonge topadviseurs. In opdracht van de gemeente Zaltbommel brengen zij advies uit over hoe de vele scholen in de gemeente aan de slag kunnen met het vergroenen van hun schoolplein. Op deze manier hoopt de gemeente dat de scholen door de leerlingen geïnspireerd raken om met de beschikbare subsidies aan de slag te gaan en dat de vele tegelwoestijnen plaatsmaken voor échte groene schoolpleinen!

Deze opdracht doen de leerlingen in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau, waarbij jongeren worden gekoppeld aan lokale, duurzame vraagstukken van échte opdrachtgevers. Om tot een goed advies te komen verdiepen de leerlingen zich in de wereld van groene schoolpleinen, doen ze een nulmeting bij de verschillende scholen, halen ze middels interviews input op bij de schoolleidingen en docenten en werken ze verschillende maquettes van hun ideeën uit. Leuk om te melden: elk adviesbureau focust zich op één school, en dat is meestal de oude basisschool van deze leerlingen zelf!

Verdeeld over drie kwartalen dit schooljaar zijn de zo’n 160 leerlingen aan de slag gegaan. Aan het einde van het schooljaar mogen enkele groepen via een presentatie hun ideeën delen met o.a. de wethouder.

Dit project maakt onderdeel uit van het Jongeren Adviesbureau Rivierenland, waarbij leerlingen van verschillende scholen in Rivierenland met lokale vraagstukken van echte opdrachtgevers aan de slag gaan. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland. Meer weten over het IVN Jongeren Adviesbureau? Kijk hier.