Regio Rivierenland klaar voor hitte

Goed nieuws voor Regio Rivierenland. 9 gemeenten hebben samen met GGD Gelderland Zuid, GGD Gelderland Midden, het Rode Kruis en 45 partners lokale hitteplannen opgesteld en de regio is daarmee ‘klaar voor de zomer’. Doel van de plannen? Verminderen van gezondheidsrisico’s onder (kwetsbare) groepen mensen.

De hitteplannen vinden hun oorsprong in de RAS – de Regionale klimaat Adaptatie Strategie. Dit is een strategie om Regio Rivierenland klimaatbestendig te maken. Dat wil zeggen: aan te passen aan het steeds droger, warme en natter wordende klimaat. Sinds 2021 wordt er aan deze strategie gewerkt.

Belang van de plannen

Nederland is een land wat oorspronkelijk niet zo warm wordt. De hoeveelheid warme dagen is de afgelopen jaren mettertijd toegenomen. Daarom is het van belang om hierop in te spelen, want hitte wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Steeds meer kwetsbare ouderen krijgen last van klachten op deze warme dagen, soms tot overlijden aan toe.


Doel van de hitteplannen

Nu het in juli ook warm of zelfs heet wordt hebben de gemeenten, GGD’s en partnerorganisaties hun schouders eronder gezet om dit jaar de lokale hitteplannen gereed te hebben. Doelen van de plannen zijn: optimaal samenwerken, waarschuwen, bewustwording creëren en adviseren.

Wat staat er in?

In de plannen is benoemd hoe lokaal gehandeld kan worden in geval van hitte en hittestress. Communicatieprocessen zijn benoemd evenals aanbevolen manieren om op gedrag te sturen bij kwetsbare doelgroepen met de nadruk op ouderen. Denk aan gedrag om het lichaam te beschermen: het lichaam koelen met een koelzak, ventilator in de ruimte aan of juist naar buiten naar een groene en verkoelende plek.

Contact

Wilt u meer weten over de hitteplannen? Neem contact op met team Gezondheid en Milieu van GGD Gelderland-Zuid via gezondheidenmilieu@ggdgelderlandzuid.nl.

U kunt ook kijken op: https://ggdgm.nl/ of  https://ggdgelderlandzuid.nl