Klimaat Ambassadeur Suzanne uit Culemborg vertelt je hoe je je tuin kunt vergroenen

Sindskort is Suzanne Vrinte uit Culemborg Klimaat Ambassadeur voor Klimaat Actief Rivierenland. Groen speelt zowel in haar privé als zakelijke leven een rol. Eerst verspreidde ze kennis over het eten van biologische boeren door op het erf te vertellen over de groenten van het land, nu schrijft ze er stukken over, zelfs voor verschillende opdrachtgevers. In dit artikel leer je van haar hoe ze haar tuin vergroende. 

 

“Wij kochten in 2020 een huis met een betegelde tuin. Samen met mijn man besloot ik actie te zetten op het vergroenen van de tuin: want je kunt lekker bezig zijn in zo’n groene tuin, groen levert rust op en de kinderen leren over de natuur.Er groeit nu van alles in onze tuin. Denk aan sneeuwklokjes, bosaardbeitjes, zonnebloemen, rode bessen, bomen, struiken. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we verschillende stappen gezet. Zo hebben we eerst onze tegels uit de tuin gehaald, dat was best een klus en er komt dan ook nog eens zand onder vandaan. Daar groeit nog niet zoveel op. Dus, als je je tuin wilt vergroenen is het belangrijk om goede aarde toe te voegen. Wil je een nog betere bodemkwaliteit? Dan kun je wormen toevoegen aan de aarde. Die kun je op internet bestellen. Maar als je lang genoeg wacht komen er ook vanzelf wormen in je tuin. Dan is het nu tijd om de dingen te planten die je leuk vindt. Denk aan bloemen, struiken, groentes en fruit.

Verder heb ik nog wel een paar tips voor de lezers, over hoe je dingen kunt planten:

  1. Als je plantjes in de potgrond wilt zetten, kijk dan goed welke soort potgrond je koopt, vermijd degene met turf erin, er zijn duurzamere alternatieven bijv. op basis van kokosvezel. Turf is zoals aardolie: eindig en niet hernieuwbaar
  2. Als je compost over de bodem van je tuin wilt strooien, kijk dan eens of je bij de gemeente gratis compost kunt opvragen: soms komen ze het zelf leveren.
  3. Als je bloembollen plant, plant liever biologische bloembollen, daar blijven de bijen en andere insecten gezonder bij!”

Kijk hier het filmpje over de tuin van Suzanne: