Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Koppel je regenpijp af

Regenwater opvangen in de tuin

Het loskoppelen van de regenwaterafvoer (regenpijp) naar het riool noem je afkoppelen. Het schone regenwater vang je op en sla je op in bijvoorbeeld een regenton in de tuin. In de zomer kun je dit water gebruiken om je tuin te sproeien. Zo bespaar je kostbaar drinkwater, maak je je eigen omgeving klimaatbestendig en geniet je in de zomer van een mooie groene tuin.

De gemeente en het waterschap hebben als taak de openbare ruimte zo in te richten dat deze bestand is tegen periodes van droogte, hitte of wateroverlast. Maar zelf, jij en ik, kunnen hier ook iets aan doen. Naast het verruilen van tegels voor meer groen in de tuin is afkoppelen ook een goede optie.

Wat is afkoppelen?

Het loskoppelen van de regenwaterafvoer (de regenpijp) van het vuilwaterriool noemen we afkoppelen. Wanneer je de regenpijp afzaagt, kun je het water naar een onverhard deel van de tuin leiden waar het weg kan zakken in de bodem. Dit kan bijvoorbeeld al met een bochtstukje aan de regenpijp, een regenton of een eenvoudige goot. Alle kleine beetjes helpen, koppel de regenpijp van het dak van bijvoorbeeld je woning, garage, schuur of overkapping af.

Wist je dat..?

Nieuwe woonwijken vaak alleen aangesloten worden op een vuilwaterriool. Hier is afkoppelen dus niet meer nodig. Gemeenten steeds vaker regels hebben voor het afkoppelen van de regenwaterafvoer. Ga jij bouwen of verbouwen? Informeer altijd even bij jouw eigen gemeente.

Hoe afkoppelen?

De regenpijp afkoppelen van het vuilwaterriool is niet ingewikkeld. Voor het opvangen en (tijdelijk) bergen van water in de tuin zijn verschillende methodes.

Bekijk hier de stap-voor-stap video van Amsterdam Rainproof:

Koppel af en…

Maak je eigen omgeving klimaatproof! Gebruik het opgevangen water en bespaar kostbaar drinkwater. Gebruik het opgevangen water om je tuin mooi groen te houden in de zomer. Minder water in ons riool = minder kans op overlopen bij hevige regen.