Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Koppel je regenpijp af

Regenwater dat op het dak valt, komt via de regenpijp in het riool terecht. Bij een flinke plensbui kan het riool al dat water niet goed aan. Straten staan blank, kelders lopen vol. Door je regenpijp af te koppelen kun je het riool ontlasten en de kans op wateroverlast beperken.

Je kunt het water opvangen in een regenton of regenwaterzuil, en het gebruiken om de tuin te sproeien of planten water te geven als het droog is. Daarmee bespaar je in periodes van droogte dus ook op kraanwater.

Je kunt het water ook direct laten infiltreren in je tuin, met bijvoorbeeld zinkputten, infiltratiekratten of drainageslangen (zie ook ‘Vang je regenwater op in een infiltratiekrat’). Dat is goed voor het grondwaterpeil. Het soort infiltratievoorziening dat geschikt is, hang onder meer af van de bodemsoort en het huidige afvoersysteem.

Voor afkoppelen bestaan verschillende subsidies.

Meer informatie is te vinden op de website van MilieuCentraal: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/water-besparen-in-de-tuin/