Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Leg een groen dak aan

Een groen dak heeft veel voordelen. Een groen dak vangt water op, werkt verkoelend in de zomer, draagt bij aan een groene buurt en biedt voedsel voor insecten.

Een groen dak is comfortabel. Het heeft een isolerende werking en zorgt dus voor extra warmte in de winter en meer koelte in de zomer.

Een groen dak kan ook regenwater opnemen. de substraatlaag en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Met een groen dak verminder je wateroverlast. En een groen dak kan soms ook in combinatie met zonnepanelen.

Een aantal gemeenten en waterschappen hebben daarom subsidies voor het aanleggen van een groen (sedum)dak. (zie Groene Subsidiewijzer https://degroenesubsidiewijzer.nl/)

Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie en tips: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/klussen/groen-dak/