Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Leg een groene tuin aan

Nederland heeft in totaal 3 miljard m2 aan tuin. Dat lijkt veel, maar 1,4 miljard m2 – dus bijna de helft van de totale oppervlakte tuin – is niet groen. Daar kan het regenwater de grond niet inzakken. Als je niet uitkijkt, stroomt het water zo het riool in en droogt je tuin uit. Vergroen je tuin en vang op die manier het water op, net als een spons. Haal er wat tegels uit, iedere vierkante meter telt!

Vervang de stenen van het terras door kiezels of andere halfverharding. Of nog beter: zet bloemen op de vrijgekomen plek. Hoe groter het oppervlakte groen, hoe meer water je tuin opvangt! En met extra bloemen maak je ook vlinders en bijen blij. Maak wat ruimte tussen de stapstenen van je pad. Leg de tegels van je tuinpad zo’n 5 centimeter uit elkaar en zet er plantjes tussen. Kies voor soorten die tegen een stootje kunnen (tredplanten): wilde tijm, kruipend zenegroen of een vetkruid. Zo kan het regenwater gemakkelijker de grond in en deze plantjes zijn ook nog eens heel aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Probeer de hoeveelheid stenen of tegels in je tuin zo laag mogelijk te houden. Dat scheelt op warme dagen echt een stuk qua warmte. Voor jou en de dieren in je tuin. Heb je hulp nodig met het vergroenen van je tuin? 

Bekijk de video van actieve inwoner Suzanne: