Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Plant een boom

Bomen zijn ontzettend belangrijk voor het klimaat en de leefomgeving. Bomen leggen namelijk CO2 vast in het hout. Ze filteren fijnstof uit de lucht. Ze geven zuurstof af. Ze bieden voedsel en een schuilplaats voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.

Ook helpen ze wateroverlast tegen te gaan doordat ze bij een regenbui water opvangen in hun kroon en dat vertraagd afgeven naar de grond. Daarbij geven bomen geven schaduw en koelte doordat ze grondwater verdampen. Het is dan ook goed te zien op hittekaarten: wijken met weinig bomen hebben aanzienlijk meer last van hittestress dan wijken met veel bomen.

Alle reden dus om een boom te planten. Kies bij voorkeur voor een inheemse soort. En kies voor de juiste boom op de juiste plaats: de juiste maat, geschikt voor de grondsoort, niet te dicht op een muur. Zorg ook voor een goede groeiplaats en leg er niet te dicht bestrating omheen. Vraag advies, of gebruik bijvoorbeeld de bomenwijzer https://bomenwijzer.be/zoeken.

Meer info op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinontwerp/planten-en-bomen-kiezen/