Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Haal de tegels uit je tuin

Een betegelde tuin is een hele tijd in de mode geweest: het ziet er strak uit en lijkt weinig werk. Maar stenen houden warmte vast, dus al die tegels zorgen voor extra hitte in de zomer. En al die verharding zorgt ook voor wateroverlast bij hevige regen, omdat het regenwater nergens naartoe kan. En ook insecten en vogels hebben niks te zoeken tussen al die stenen.

Haal daarom de tegels uit je tuin, en leg een groene tuin aan (zie ook ‘Leg een groene tuin aan’). En kies op de plekken waar je  toch verharding wilt voor waterdoorlatende bodembedekking. Je kunt kiezen voor natuurlijke materialen zoals houtsnippers, schors of schelpen. Ook grind, split of lavasteen laat goed water door. Of leg een houten vlonder aan in plaats van een stenen terras. Wil je toch steen? Zorg dan dat die zo waterdoorlatend mogelijk is. Kies bijvoorbeeld voor betrating met een open patroon, met brede voegen, of voor poreuze klinkers.

Meer info op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinontwerp/bestrating/