Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Koel je huis energiezuinig

Airco

Bij koelen denk je vaak meteen aan een airco. Als die airco voornamelijk zelf opgewekte stroom van eigen zonnepanelen gebruikt is dat een redelijke optie optie – die zonnepanelen doen het uitstekend als de zon schijnt. Let bij de aanschaf wel op een milieuvriendelijk mogelijk model (zie ‘Let op als je een airco koopt’’ : https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/airco-en-ventilatoren/#Ventilator-goedkoop-en-klimaatbewust) en gebruik hem zuinig (zie tips van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/airco-en-ventilatoren/#6-tips-om-je-airco-zuinig-te-gebruiken).

Warmtepomp

Heb je een (elektrische) warmtepomp? In feite is een warmtepomp niets anders dan een andersom werkende airco, dus een warmtepomp kan ook koelen. Ook met vloerverwarming die is aangesloten op een grondgebonden warmtepomp kun je het huis een paar graden koelen.

Zonwering en gordijnen

Voor ieder huis geldt het simpelste en beste advies: zorg dat het binnen niet onnodig opwarmt. Dat kan heel simpel, zonder grote investeringen. Hou de zon buiten met zonwering en gordijnen. Ventileer slim: hou overdag ramen en deuren dicht zodat de hitte niet naar binnen kan, en doe alles pas open als het buiten afkoelt.  Gebruik overdag zo min mogelijk elektrische apparaten die warmte afgeven, zoals stofzuiger of strijkbout. Laat ook de oven en het fornuis zo veel mogelijk uit, laat de wasmachine ‘s nachts draaien en droog de was bij voorkeur buiten.

Zonwerend glas

Wil je investeren in meer koelte? Denk dan aan het plaatsen van zonwerend glas. Goede isolatie houdt warmte in de winter binnen, maar in de zomer juist buiten. En wist je dat een groen dak (zie ook ‘Leg een groen dak aan’) ook verkoelend werkt binnen? Een groen dak vangt daarbij ook water op, legt CO2 vast en zorgt voor meer groen tussen de bebouwing. Win-win-win.

Website Milieu Centraal

Meer informatie op de website van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/airco-en-ventilatoren/#Tips-voor-een-koel-huis