Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Leg een gazon aan

Wil je geen tegels (meer) in de tuin, maar toch open en strak? Leg dan een gazon aan. Een prima onderdeel van een groene tuin (zie ook: ‘Leg een groene tuin aan’). Een gazon heeft veel voordelen boven tegels. Bij hevige regenbuien kan het water makkelijker in de grond wegzakken. Verder ziet een gazon er groen en natuurlijk uit, is fijn om op te spelen en houdt de tuin in de zomer een stuk koeler. Ook voor insecten en bodemdieren is een gazon fijn.

Hoe je een gazon aanlegt? Hier vind je een stappenplan (pdf, 1.1MB): 20180319-Infoblad-Gazon-A4.pdf en op de site van HuisjeBoompjeBeter (https://www.huisjeboompjebeter.nl/acties/gazon-2/)

Wil je een stapje verder gaan?

Gras heeft korte wortels en is afhankelijk van water. Door alle droge en warme periodes
heeft gras het steeds moeilijker. Neem vooral afscheid van dat keurige gazon en ga voor planten als klaver, tijm, ooievaarsbek of madelief. Die hebben een stuk minder water nodig dan gras.

Als je je gazon wat meer met rust laat, komen deze plantjes er vanzelf. Of spit een deel van je gazon om en zaai het in met een mengsel van wilde bloemen. Daar zijn insecten ook heel blij mee! Toch gras in de tuin? Maai dan minder, vooral in droge periodes. Ook dat scheelt een hoop sproeien.