Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Vang je regenwater op in een infiltratiekrat

Als je je regenpijp afkoppelt van het riool (zie ‘Koppel je regenpijp af’) kun je het water opvangen in een infiltratiekrat. Een infiltratiekrat is een ondergrondse opslag voor regenwater.

Een infiltratiekrat is een waterdoorlatende box, die wordt ingegraven in de grond. Het fungeert als waterbuffer: vanuit het krat kan het regenwater vertraagd wegzakken in de bodem. Met infitratiekratten kan je tuin meer water kwijt en droogt zomers minder uit. Het regenwater komt terecht waar het eigenlijk hoort: in de bodem in plaats van in het riool.

Hoe veel kratten je nodig hebt om het afgekoppelde regenwater op te vangen hang uiteraard af van de grootte van je dak en je tuin en hoe waterdoorlatend de grond is.

Er zijn ook infiltratiekratten waarin het regenwater niet of minder wegzakt, maar ondergronds wordt opgeslagen, zodat je het kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin. Of een combinatie van beide functies.