Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Sproei je tuin verstandig

We hebben vaker te maken met periodes van droogte. Dat betekent dat de tuin water nodig heeft. Het helpt om verstandig te sproeien, zodat je niet onnodig veel kraanwater gebruikt. Een paar tips:

  1. Geef liever één keer per week veel water dan elke dag een beetje. De planten zullen dan dieper gaan wortelen en beter tegen droogte kunnen.
  2. Geef water als de zon niet te fel schijnt. Anders verdampt het water meteen. De ochtend is het beste. Zo zorg je dat het water niet meteen verdampt.
  3. Gebruik een gieter of druppelsysteem om dicht bij de wortels water te geven. Ook hiermee voorkom je te veel verdamping.
  4. Vang regenwater op en gebruik dit voor de planten (zie ook ‘Koppel je regenpijp af’)

Verder is het natuurlijk slim om je tuin al in te richten met het oog op waterverbruik. Zorg voor een groene tuin met minder bestrating, zodat de bodem goed water kan vasthouden (zie ook: ‘Leg een groene tuin aan’). Let op of planten tegen droogte kunnen en zet dorstige planten niet in de zon. Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors of houtsnippers. Daarmee voorkom je dat er te veel water uit de onbedekte aarde verdampt. En verbeter je bodemstructuur met compost, zodat de bodem beter water kan vasthouden.

Meer informatie is te vinden op de website van MilieuCentraal:  https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/water-besparen-in-de-tuin/